Pravna obvestila


Spletno mesto Tretji člen na domenah www.tretjičlen.si in www.tretjiclen.si (v nadaljevanju: 'spletno mesto') upravlja uredniška ekipa skupnosti Tretji člen (v nadaljevanju: 'uredništvo'), ki je projekt organizacije Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj. Spletno mesto in vse vsebine na njem - podatki, informacije, gradiva, besedila, fotografije, glasba, zvočni in videoposnetki ter druge (v nadaljevanju: 'vsebine') - so last in zaščiteno avtorsko delo organizacije Umanotera (v nadaljevanju: 'lastnik'). Vse pravice so pridržane.

Varovanje osebnih podatkov


V uredništvu dosledno spoštujemo ter po najboljših močeh in z vso razumno mero skrbnosti varujemo zasebnost vseh obiskovalcev našega spletnega mesta (v nadaljevanju: 'uporabniki'). V razumni meri upoštevamo varnostne mehanizme za preprečevanje izgube, zlorabe ali poškodovanja vaših osebnih podatkov. Uporabljamo tehnologijo in pravila za zaščito vaših osebnih podatkov pred nepooblaščenim dostopom tretjih oseb, ki jo bomo prilagajali skladno z razvojem tehnologije.

Vaše osebne podatke, pridobljene prek spletnega mesta, bomo uporabljali izključno za lastne potrebe oziroma za omogočanje delovanja in polne funkcionalnosti spletnega mesta in storitev na njem. To lahko vključuje:
 • pošiljanje novic, obvestil, sporočil in drugo nekomercialno komunikacijo z uporabniki
 • optimizacijo spletnega mesta za posamezne uporabnike
 • pridobivanje donacij oziroma prostovoljnih prispevkov s strani uporabnikov
 • odgovarjanje na predloge ali pritožbe glede spletnega mesta s strani porabnikov
 • pošiljanje relevantnih rezultatov kampanj (seznamov in informacij o podpisih peticij, informacij o zbranih sredstvih itd.) tretjim osebam, ki so v povezavi s ciljem posamezne kampanje

Zbiramo lahko naslednje vrste podatkov, pridobljene prek spletnega mesta:
 • informacije, ki jih dobimo z vaše strani v procesu prijave na naše storitve in/ali sodelovanja v kampanjah
 • informacije o vašem računalniku ter obiskih in uporabi naše spletne strani, kot npr. vaš IP naslov, geografsko lokacijo, tip brskalnika, dolžino in frekvenco obiskov spletnega mesta
 • podatke o transakcijah na spletnem mestu, vključno z donacijami
 • vse ostale informacije, ki nam jih prostovoljno pošljete
Brez vaše privolitve ne bomo razkrili nobenih osebnih podatkov tretji osebi, razen v primerih, ko to izrecno določa zakon in le v obsegu, ki je nujen za dosego namena, zaradi katerega se določa omejitev.

Pravice uporabnikov


Vsak uporabnik ima pravico do vpogleda, izpisa, spremembe ali odstranitve svojih osebnih podatkov iz baze podatkov spletnega mesta ter do odjave od elektronskih sporočil. Za vse navedeno se na nas obrnite prek e-poštnega naslova info@tretjiclen.si.

Kampanje


Podatke o imenu in priimku, ki jih pošljete v okviru sodelovanja pri kampanjah, obravnavamo kot javne informacije in jih lahko pošiljamo ciljnim organizacijam ali osebam ter medijem. V nobenem primeru pa tretjim osebam brez vaše privolitve ne bomo razkrili vašega e-poštnega naslova in poštne številke.

Elektronska sporočila prek spletnega mesta


Sporočila, ki jih v okviru določenih kampanj lahko pošiljate sami neposredno prek spletnega mesta (npr. pisma političnim voditeljem, urednikom publikacij ali drugim naslovnikom), so poslana v vašem imenu ter z vašimi osebnimi podatki (imenom, priimkom in e-poštnim naslovom). Pošiljanje v vašem imenu je možno le z vašo vsakokratno potrditvijo ob oddaji sporočila prek našega spletnega obrazca. Za uporabo vašega sporočila ali osebnih podatkov s strani naslovnika ne moremo prevzeti odgovornosti.

Donacije


Pri vseh vrstah transakcij, vključno z donacijami, zbiramo le tiste podatke, ki so nujno potrebni za njihovo uspešno izvedbo. Vse donacije bodo uporabljene izključno za namene projekta Tretji člen. Sredstva, zbrana z donacijami, se vodijo na ločeni postavki lastnika. Lastnik jamči za transparentnost in izključno namensko porabo donacij Tretjemu členu. Poročila o porabi sredstev bodo redno objavljena na spletnem mestu.

Varnost spletnih transakcij


Pri spletnih donacijah s kreditno ali debetno kartico bodo podatki o vaši kartici uporabljeni izključno za izbrano transakcijo oziroma transakcije, ki potekajo po varnem spletnem sistemu za plačila. Lastnik spletnega mesta jamči, da bodo vse informacije, ki jih bodo donatorji posredovali v zvezi s spletnimi plačili, obravnavane po najvišjih standardih varovanja in da bo poslovanje s karticami v skladu z vsemi veljavnimi zakonskimi določili. Prav tako se zavezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval nepooblaščenim osebam in da bodo pridobljeni podatki uporabljeni samo v zvezi z donacijami za Tretji člen.

Z novim načinom izvajanja spletnih plačil se je pomembno povečala varnost podatkov o plačilnih karticah, saj se podatek o številki kartice in CVV kodi vnaša izključno na varnih straneh banke. Do teh podatkov mi kot prejemnik donacije nimamo dostopa oz. vpogleda. V primeru izbire plačila s plačilnimi karticami boste zato preusmerjeni na spletne strani, ki jih upravlja procesni center Activa in banka, s katero imamo sklenjeno pogodbo o sprejemu kartic.

Novost predstavljajo storitve varnega plačevanja mednarodnih kartičnih sistemov Visa in Mastercard. Blagovni znamki Verified by Visa in Mastercard SecureCode omogočata, da lahko z uporabo vaše pametne kartice in prenosnega čitalnika vsak spletni nakup podpišete z uporabo enkratne kode. V Sloveniji so storitvi Verified by Visa in Mastercard SecureCode podprle banke sistema Activa (več informacij najdete na spletni strani www.activa.si.)

Imetnikom plačilnih kartic nudimo trenutno najvarnejše spletno poslovanje, neodvisno od vrste kartice Activa - bodisi kreditne ali debetne. Donacije so možne z naslednjimi vrstami plačilnih kartic:
 • Maestro: izvajanje spletnih plačil z Maestro kartico (http://www.activa.si/kartice.asp) je možno pod pogojem, da je imetnik svojo kartico registriral v sistemu za preverjanje pristnosti "MasterCard SecureCode". Vse Maestro kartice sistema Activa (pametne plačilne kartice s čipom) so avtomatično registrirane in torej usposobljene za izvajanje spletnih plačil. Več o tem na http://www.activa.si/novica.asp?ID=35


Splošni pogoji uporabe


Uporaba spletnega mesta je dovoljena le ob strinjanju in spoštovanju naslednjih splošnih pogojev uporabe (v nadaljevanju: 'Pogoji uporabe'):
 • Vsakič, ko obiščete spletno mesto ali nam prek njega pošljete informacije, potrjujete, da se strinjate s takrat veljavnimi Pogoji uporabe. Če se s Pogoji uporabe ne strinjate, ste dolžni spletno mesto zapustiti.
 • Uporaba spletnega mesta je dovoljena le za legalne namene in na način, ki ne omejuje pravic in ne ovira uporabe spletnega mesta katerikoli tretji osebi.
 • Spletno mesto in vsa vsebina na njem je na voljo po načelu 'takšno, kakršno je', brez kakršnih koli garancij, bodisi neposrednih ali implicitnih. Lastnik ni odgovoren za nobeno škodo, (vključno s posredno, posledično ali katerokoli drugo), ki bi nastala zaradi uporabe, v zvezi z uporabo ali nezmožnostjo uporabe spletnega mesta, bodisi namerno ali zaradi malomarnosti. Lastnik tudi ne zagotavlja, da je spletno mesto popolnoma funkcionalno, da so njegove vsebine točne in zanesljive ter da bodo njegove funkcije delovale konstantno in brezhibno. Prav tako lastnik ne zagotavlja, da bodo morebitne napake ali pomanjkljivosti (vsebinske ali tehnične) odpravljene in da je spletno mesto ali strežnik, ki ga omogoča, brez virusov ali drugih napak.
 • Komercialna uporaba ali objava katerekoli vsebine iz spletnega mesta je prepovedana brez vnaprejšnje odobritve uredništva. Za vse informacije o uporabi vsebin nam lahko pišete na info@tretjiclen.si.
 • Na spletnem mestu se lahko pojavijo povezave na spletna mesta ali spletne strani tretjih oseb. Za njihovo delovanje in pogoje uporabe nismo odgovorni.
 • Če pride do kakršnihkoli nasprotij med temi Pogoji uporabe in morebitnimi pravili ali posebnimi pogoji uporabe, ki se nanašajo na določeno vsebino na spletnem mestu, prevladajo slednji.
 • Ti Pogoji uporabe se urejajo in razlagajo v skladu z zakoni Republike Slovenije. Vsi morebitni spori, ki bi lahko nastali glede pogojev uporabe, so v izključni pristojnosti sodišč v Republiki Sloveniji.

Spremembe pravnih obvestil


Prosimo upoštevajte, da lahko Pravna obvestila spremenimo oziroma posodobimo, zato vas prosimo, da jih od časa do časa preverite. Datum vsake objavljene verzije je na dnu besedila. Nikoli pa naših pravil in delovanja ne bomo spreminjali v smeri manjšega varovanja uporabniških podatkov, zbranih pred datumom takšne spremembe, ne da bi pred tem pridobili izrecno dovoljenje vsakega posameznega uporabnika.

Dodatne informacije


Za dodatne informacije in pojasnila o Pravnih obvestilih ali o varovanju vaših osebnih podatkov nam pišite na e-poštni naslov info@tretjiclen.si ali na naslov Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, Resljeva 20, 1000 Ljubljana, s pripisom 'za uredništvo strani Tretji člen'.

Datum: 5. 1. 2012
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se