ZKZ - Državni svet proti noveli zakona  

Zakon o kmetijskih zemljiščih: državni svet proti noveli zakona


Ljubljana, 12.7. 2012 - Državni svet je na seji prejšnji teden sprejel uradno mnenje o Zakonu o spremembah Zakona o kmetijskih zemljiščih, v katerem so svetniki jasno izrazili nasprotovanje predlaganim spremembam ZKZ, ki so jih poslanci Državnega zbora včeraj kljub vsemu potrdili.


Državni svet se v nasprotovanju predlaganim (in tudi že potrjenim) spremembam, o katerih so poslanci odločali po skrajšanem postopku, pridružil stroki, velikemu delu javnosti, pa tudi Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je dala negativno mnenje na način sprejemanja novele zakona. V mnenju predsednik Državnega sveta, mag. Blaž Kavčič, navaja, da se je Državni svet seznanil z odklonilnima mnenjema Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije do sprememb zakona, še posebej drastičnega zmanjšanja nadomestila za spremembo namembnosti zemljišč, ter z mnenjem Skupnosti občin Slovenije, ki predlaga drugačno zaračunavanje nadomestila oz. odškodnine.

Bistveni zaključek mnenja Državnega sveta je, da je veljavno ureditev plačevanja nadomestila potrebno spremeniti, a da je to potrebno spremeniti na sistemski način ter ob medresorskem usklajevanju in v sodelovanju s strokovno javnostjo in lokalnimi skupnostmi. To je povsem v skladu z vsebino našega Poziva za zaščit kmetijskih zemljišč in stališči stroke.

Celotno mnenje si lahko preberete tukaj (PDF dokument).

     
DELI V SOCIALNIH OMREŽJIH ALI PO E-POŠTI:
 
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se