• AKTUALNO STANJE KAMPANJE


Zbiranje podpisov pod poziv odločevalcem k etični odločitvi o TEŠ6 je zaključeno.

Poslanci Državnega zbora so na izredni seji 18.7. sprejeli zakon o državnem poroštvu v višini 440 milijonov evrov za posojilo, ki ga Termoelektrarna Šoštanj najame pri Evropski investicijski banki za projekt TEŠ 6. Pred dokončno odobritvijo poroštva mora investitor izpolniti še nekaj pogojev, a gradnja spornega energetskega objekta se nadaljuje. Odločanje o državnem poroštvu, ki je prva nedvoumna politična zelena luč projektu, je sicer trajalo več kot 6 mesecev, vendar dela na gradbišču s strani vlade niso bila nikoli zaustavljena, tako da stroški nenehno naraščajo in krepijo sporni argument, da je projekt predaleč, da bi ga bilo smotrno zaustaviti.

Vlada nekajmesečnega obdobja odločanja ni izkoristila za pripravo nacionalnega energetskega programa. Odločitev o največji investiciji na področju energetike v samostojni Sloveniji je bila sprejeta brez izdelane energetske strategije.

Državni zbor in vlada so tako preslišali poziv civilne družbe k etični odločitvi o TEŠ6 ter poročilo komisije za preprečevanje korupcije, ki opozarja na koruptivne elemente projekta. Prav tako so zamižali pred dejstvom, da projekt TEŠ6 preiskuje Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) in da sta nerazrešeni dve prijavi zaradi kršenja evropskih direktiv pri Evropski komisiji.

  • VSEBINA POZIVA

Poziv Državnemu zboru, Vladi, predsednikom parlamentarnih strank in vodjem poslanskih skupin Državnega zbora:

Kot aktivni državljani Slovenije vas v skrbi za energetsko učinkovito, zdravju in okolju prijazno ter gospodarsko napredno prihodnost Slovenije pozivamo:
Nemudoma pripravite in sprejmite zakon o šestmesečnem moratoriju na vse aktivnosti in odločanje o projektu TEŠ 6.
V času moratorija ustanovite etično razsodišče, ki naj na transparenten in celovit način ovrednoti projekt z vidika ekonomske, okoljske, družbene ter medgeneracijske sprejemljivosti, vlada pa naj njegove razsodbe upošteva.
Pozivamo vas, da vlada nemudoma zaustavi dela na gradbišču TEŠ 6 in s tem prepreči povečevanje stroškov projekta, ki nima nedvoumne politične zelene luči.
Zahtevamo, da vlada v času moratorija pripravi trajnostni energetski scenarij in ga obravnava kot enakovredno alternativo razvoja slovenske energetike.


Pred novo vlado je pomembna in odgovorna odločitev o usodi projekta TEŠ 6. S sprejetjem odločitve bo vlada prevzela dolgoročno odgovornost za doseganje ciljev energetske in podnebne politike, za javne finance in življenjsko okolje ter zdravje državljank in državljanov Slovenije. Takšna odločitev ne sme biti sprejeta nepremišljeno.
Projekt z daljnosežnimi gospodarskimi, okoljskimi, socialnimi in zdravstvenimi posledicami v veliki meri opredeljuje smer razvoja Slovenije v naslednjih desetletjih, kljub temu pa je že od samega začetka voden brez sodelovanja javnosti, netransparentno in po načelu izvršenih dejstev. Cena investicije je narasla s 600 milijonov na več kot 1,3 milijarde evrov, za skoraj tretjino te vsote naj bi jamčila država oziroma slovenski davkoplačevalci. Številna finančna in tehnološka tveganja pa sploh še niso bila ovrednotena. Izvedba projekta TEŠ 6 bi onemogočila doseganje srednjeročnih in dolgoročnih podnebnih ciljev, ki se jim je Slovenija zavezala kot članica EU.
Dosedanje izvajanje projekta TEŠ 6 spremljajo številne pomanjkljivosti in nepravilnosti, ki jih preiskuje Komisija za preprečevanje korupcije, zaradi kršitve Evropskih direktiv 2004/17/ES in 2009/31/ES je vložena pritožba pri Evropski komisiji.
Kljub številnim tveganjem projekt drvi naprej, stroški se povečujejo, nadaljuje se izsiljevanje z argumentom, da je projekt že predaleč, da bi ga bilo smiselno prekiniti. Ni res. Za zaustavitev slabe investicije ni nikoli prepozno.
Kampanja za etično presojo projekta TEŠ 6 je pobuda raznolike skupine organizacij in posameznikov, ki so se združili v pozivu odločevalcem, naj ravnajo kot dober gospodar in zastopnik javnega interesa. Več o tem si lahko preberete na www.ustavimotes6.si.


Podprite poziv in ga razširite med svoje prijatelje! Naši glasovi so naša moč.Datum objave: 25.1.2012  • ARHIV KAMPANJE

Novice
Sporočila za medije
DELI V SOCIALNIH OMREŽJIH ALI PO E-POŠTI:

Obdobje zbiranja podpisov:
25.1.-18.7. 2012

Število podpisnikov peticije: 1962
Seznam podpisnikov

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se