• AKTUALNO STANJE KAMPANJE

  Kljub odklonilnemu mnenju javnosti, na katerega smo opozorili s predajo več kot 3000 podpisov pod poziv za moratorij na odstrel volkov in s številnimi elektronskimi sporočili, ki smo jih pošiljali ministru Bogoviču, je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje 28.09.2012 s sprejetjem Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave v sezoni 2012/2013 dovolilo odstrel 8 volkov. Kvota je bila manjša od prvotnega predloga 10 živali, kar je bila slaba tolažba za 8 volkov, ki so bili odstreljeni v manj kot mesecu dni.

  Pravni strokovnjaki iz naravovarstvenih vrst so že dlje časa opozarjali na nepravilnosti postopka sprejemanja Pravilnika in neskladnost slovenske zakonodaje z evropsko Direktivo sveta o ohranjanju naravnih habitatov ter prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst. S tem v zvezi so v avgustu 2012 tri nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varovanja okolja, na Ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti Pravilnika. Ustavno sodišče je pobudo zavrnilo z utemeljitvijo, da vlagatelji niso izkazali pravnega interesa.

  V teh dneh bo na Ustavno sodišče ponovno vložena pobuda za presojo ustavnosti spornega Pravilnika, tokrat bodo vlagateljice organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varovanja narave. Če Ustavno sodišče tudi tem organizacija ne bo priznalo pravnega interesa, bomo lahko zaključili, da v Sloveniji ni organizacije, ki bi lahko branila interese volkov.

  Na nepravilnosti pri sprejemanju kvote odstrela je postala pozorna tudi Evropska komisija, ki je na Slovenijo naslovila zahtevo po pojasnilih v zvezi z ohranjanjem ugodnega statusa volkov v Sloveniji in odprla tako imenovani pilot, ki se lahko spremeni tudi v sodni postopek proti Sloveniji. Poleg Ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki se je odzvalo z uradnim odgovorom, so neodvisna mnenja Evropski komisiji poslali tudi naravovarstveni strokovnjaki in študenti Pravne fakultete, ki so pravno zaščito volkov obravnavali v okviru Okoljske pravne klinike. Odločitev Evropske komisije se pričakuje v kratkem.

 
 • VSEBINA POZIVA

Poziv ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču:

V skrbi za ohranitev in dobrobit slovenskih volkov vas pozivamo, da sprejmete moratorij na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/2013.

Prav tako vas pozivamo, da nemudoma sprejmete Akcijski načrt upravljanja populacije volka v Sloveniji.Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pripravlja načrt odstrela volkov in medvedov za načrtovalsko obdobje 2012/2013. V njem predlaga odstrel 10-ih volkov. Tolikšen odstrel volkov je povsem nesprejemljiv, saj je po podatkih študije SloWolf v Sloveniji le od 32 do 43 živali. Še lansko leto so populacijo volkov ocenjevali na 70 do 100 živali. Kljub objektivno ugotovljenemu bistveno manjšemu številu volkov ministrstvo predlaga praktično isti odstrel kot lani. Za stabilnost populacije volkov je to katastrofalno. Naše ravnanje z vrsto, ki je v EU prioritetno zavarovana, je naravovarstveno škodljivo in moralno-etično nesprejemljivo.

Od ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča zato zahtevamo, da sprejme moratorij na odstrel volkov za načrtovalsko obdobje 2012/2013.


Dosedanji odstrel volkov se je izkazal za popolnoma neučinkovitega za preprečevanje škod na domačih živalih tako v Sloveniji kot v drugih državah. Kljub nadpovprečno visokemu zakonitem odstrelu pri nas še vedno prihaja tudi do krivolova. V Sloveniji moramo zato nemudoma vzpostaviti sistem varstvenega upravljanja volka in s tem povečati možnosti za njegovo dolgoročno ohranitev ob čim manjšem številu konfliktov med volkovi in ljudmi.


Zato od ministra Bogoviča zahtevamo tudi takojšnje sprejetje že pripravljenega Akcijskega načrta upravljanja populacije volka v Sloveniji.
V njem so opredeljeni ukrepi za spremljanje in raziskovanje populacije volkov, ustrezno varovanje domačih živali za zmanjševanje škod, izobraževanje, informiranje, vključevanje javnosti in čezmejno sodelovanje pri upravljanju volka.

Potem ko je prejšnji teden izginila alfa volkulja Tonka in so odstrelili mlado Tio, je Zavod za gozdove sklenil, da na območjih, ki jih upravljajo, drugo leto odstrela volkov ne bodo izvajali, četudi bi predpisi to dovoljevali. Življenje volkov v petih državnih loviščih bo naslednje leto varnejše. A volkovi se žal ne spoznajo na katastrske meje.

Minister Bogovič, sprejmite moratorij na odstrel volkov tudi vi in ne dopustite, da te čudovite živali trpijo in umirajo zaradi našega neodgovornega poseganja v njihovo svobodo!


Datum objave: 26.9. 2012 
 • ARHIV KAMPANJE


  Novice
Sporočila za medije
DELI V SOCIALNIH OMREŽJIH ALI PO E-POŠTI:

Obdobje zbiranja podpisov:
26.9. 2012 - 1.5. 2013

Število podpisnikov peticije: 3082

Število organizacij podpornic: 15
Seznam oganizacij
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Ne strinjam se